Nyhedsbrev 22. juni 2017

Museum Lolland-Falster viser udstillingen ”På Flugt”, der følger de syriske flygtninges flugt fra krigen, over Middelhavet, gennem flygtningelejre, op gennem Europa og til modtagelse, asyllejre og hjemsendelse eller udslusning i det danske samfund. Foto: Yannis Behrakis.

PÅ FLUGT - i en flygtnings fodspor fra Syrien til Danmark

Ny særudstilling på Stiftsmuseet i Maribo

Museum Lolland-Falster viser udstillingen ”På Flugt”, der følger de syriske flygtninges flugt fra krigen, over Middelhavet, gennem flygtningelejre, op gennem Europa og til modtagelse, asyllejre og hjemsendelse eller udslusning i det danske samfund.

Vi har hørt og set meget om flygtninge i medierne – og ingen glemmer de dage i september 2015, hvor grupper af flygtninge bevægede sig fra Rødbyhavn ad motorvejen over Lolland mod Sverige.

Men hvordan er det at flygte? Hvordan klarer man sig som flygtning? Hvilke udfordringer møder man på sin rejse over Middelhavet og videre gennem Europa? Hvordan levede man i asylcentret i Rødbyhavn, og hvad fordriver man ventetiden med, indtil brevet om asyl eller afslag kommer?

Læs mere om udstillingen, der er udarbejdet sammen med Nationalmuseet

Vi ryster posen

Ændringer af de gamle udstillinger på museet Falsters Minder i Nykøbing Falster

Museum Lolland-Falster påtænker at foretage en større renovering og ændringer af udstillingerne på museet Falsters Minder i Nykøbing Falster. Arbejdet forventes påbegyndt omkring d. 1. august 2017, hvor museets medarbejdere nedpakker størstedelen af de gamle udstillinger. I forbindelse hermed regner Leif Plith Lauritsen, ansvarlig for museets bygningsbevaringsafdeling, ligeledes med at se de gamle bygninger efter i sømmene, og få ordnet tiltrængte renoveringer.

Læs mere om renoveringen af Falsters Minder

Offentlige onsdagsomvisninger

Hver onsdag i juli er der omvisning på Reventlow-Museet Pederstrup

Hver onsdag i juli er det muligt at komme helt tæt på fortællingen om statsmanden og landboreformatoren C.D.F. Reventlow, når Jesper Munk Andersen, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, tager publikum med tilbage til 1700-tallets politiske spil og herskabskultur på herregårdene i de efterhånden traditionsrige offentlige omvisninger.

Her fortæller Jesper Munk Andersen om Danmarks måske største politiske personlighed, statsministeren og landboreformatoren C.D.F. Reventlow, og giver et indblik i livet hos eliten og herskabet på 1700-tallets danske herregårde. ”Mens vi i den politiske debat i dag ofte tager afstand til eliten og mener, at skellet mellem magthaverne og samfundet er for stort, forholdt det sig noget anderledes i 1700-tallet, hvor det var eliten, der alene rådede og regerede i det enevældige danske samfund. Det var de rige og højtuddannede, der satte tonen i den politiske debat og dem, der alene bestemte, hvor skabet skulle stå,” fortæller Jesper Munk Andersen.

Læs mere om omvisningerne

På jagt efter fortiden

Sommerferien er snart over os, og Museum Lolland-Falster inviterer alle børn til at komme og hjælpe arkæologerne med deres arbejde! Hver mandag fra uge 26 til og med uge 30 kan du komme på jagt efter oldtiden på Museum Lolland-Falster.

Vi har gjort en spændende udgravning klar med oldsager fra sten- og jernalderen, som bare venter på at blive fundet og udgravet. Undervejs registrerer vi, hvad der bliver fundet, og vi skal prøve at finde ud af, hvad det er. Der vil også være mulighed for at prøve at hugge flint, som man gjorde det i stenalderen. Vi har sikkerhedsudstyr til jer.

”Vi glæder os til at tage imod en masse glade børn, der har lyst til at komme og prøve, hvad det vil sige at være en rigtig arkæolog. Der vil både være mulighed for at grave ægte oldsager ud og sammen med én af museets arkæologer snakke om, hvad man har fundet,” fortæller arkæolog Marie Brinch. ”Der vil også være mulighed for at prøve at hugge flint, og se om man kan lave et flintredskab, ligesom man gjorde det i stenalderen.”

Som noget nyt foregår arrangementerne i den hyggelige gård bag Frisegade 43. Der vil være flag, der viser, hvor man skal gå ind.

Tilmelding foregår via www.aktivsommer.dk, og det koster 20 kr. Man kan også bare møde op på dagen, prisen er den samme.

Hvor: Frisegade 43 (gården), 4800 Nykøbing F.
Hvornår: mandage i uge 26-30 kl. 13-15.
Pris: 20 kr.

Byvandring i litteraturens tegn

Skuespiller og sanger Christian Steffensen tager os med på en byvandring ud over det sædvanlige. Undervejs fortæller han om nogle af de forfattere og digtere, der har tilknytning til området og fortolker passager, digte, strofer og sange fra deres værker.
 
Hør bl.a. om Peter Freuchen, Knud Romer, Emil Aarestrup, H.C. Andersen, Kaj Munk, Juliane Preisler, Leif Petersen m.m.fl.
 
Hvor: Bjørnen på Torvet, Nykøbing F.
Hvornår: torsdag d. 29. juni kl. 16-18
Pris: 60 kr. - køb billet på www.guldbib.dk eller på biblioteket
 
Arrangeret i samarbejde mellem Museum Lolland-Falster og Guldborgsund-bibliotekerne.

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld