Logo

Pressemeddelelse 13. marts 2015

Under temaet FLYGTIGHED danner herregårdshaverne ved Liselund og Pederstrup sommeren igennem ramme om et internationalt skulpturprojekt, der sætter de romantiske havers kulturhistorie under lup og byder publikum ud i naturen til sanselige øjeblikke med plads til ro og eftertanke.

FLYGTIGHED – et skulpturprojekt i herregårdshaver

Fra 15. maj til 15. september 2015 vil det være muligt i de to herregårdshaver at opleve en række moderne skulpturer, skabt specifikt til de to haver af et team af kunstnere fra ind- og udland. Ti værker i hver af de to haver vil ikke blot fortolke og udforske den enkelte haves særlige stemning og karakter, men vil også gå i dialog med skulpturerne i den anden have. Målet med udstillingerne er dermed ikke blot at anspore publikum til besøg i de to romantiske haver ved Liselund og Pederstrup, men også at vise forskelle og ligheder mellem havernes udtryk og grundtanker.

Bag skulpturprojektet står Fletvaerket ved projektleder Jette Mellgren, der i samarbejde med Nationalmuseet og Museum Lolland-Falster har båret projektet frem. Ved at brede projektet ud til to romantiske herregårdshaver, vil FLYGTIGHED synliggøre de kvaliteter, fortællinger og potentialer, som netop de romantiske havetyper, der findes ved en række af landets herregårde, rummer. Haverne på Liselund og Pederstrup er udvalgt som to arketyper inden for denne havegenre: Den storslåede og ekstravagante have på Liselund, der løfter blikket ud mod verden med eksotiske indslag som en kinesisk pavillon og den norske hytte, overfor det enkle og fredfyldte anlæg på Pederstrup med fokus på nærværet og fortiden. Begge haver er anlagt i en hektisk opgangstid i årtierne omkring år 1800, præget af økonomisk vækst, oplysning og en ny forståelse af verden. For landets elite på bl.a. herregårdene blev naturen midt i al larmen og fremdriften et tilflugtssted - et helle - hvor roen flygtigt kunne opstå, inden en travl hverdag meldte sig igen.

I dag er ordet FLYGTIGHED blevet synonym med noget overfladisk og forbigående. Det moderne menneskes stressede tilværelse er præget af krav om selvrealisering, hvor der sjældent gives plads til de flygtige øjeblikke. Med skulpturprojektet FLYGTIGHED vil ikke kun nutidens behov for flygtige øjeblikke blive sat under lup, men også herregårdshavernes potentialer som ramme for disse stunder vil blive udforsket.

I tilknytning til skulpturerne vil der igennem sommeren blive arrangeret en række aktiviteter i de to haver, der ligesom skulpturerne vil sætte havernes stemninger og projektets tema under lup. Med bl.a. musik, dans og vandringer ønsker projektet samtidig at byde nye målgrupper indenfor i de gamle haver og dermed vise, hvorledes herregårdshaverne også i dag kan udfylde en funktion for det moderne menneske.

Skulpturprojektet er gjort muligt takket være økonomisk støtte fra Realdanias kampagne, Fremtidens Herregård - Byd Indenfor, Toyota-Fonden, Lolland Kommune, Vordingborg Kommune, Reventlowparkens Støttekreds, Vestlollands Turistforening, Henry og Edith Pedersens Familiefond og Kulturministeriet - Folkeoplysningspuljen.

Der vil være gratis adgang til skulpturprojektet i udstillingsperioden fra 15. maj til 15. september 2015. For oplysninger om parkernes åbningstider og adresser se www.museumlollandfalster.dk og www.natmus.dk. Her vil der også løbende blive lagt information ud om aktiviteter.

For yderligere information om projektet kontakt projektleder Jette Mellgren, mail@jettemellgren.dk/tlf. 25382928

Hvor: De to romantiske haver ved Liselund og Pederstrup
Pris: Gratis adgang
Hvornår: Fra 15. maj til 15. september 2015

 

Pressebillede

PM_0313_flygtighed _ill

 

 

 

 

 

 

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld