Logo

Pressemeddelelse 25. juni 2015

På Frilandsmuseet i Maribo vil børn i juli måned kunne stifte bekendtskab med både alvor og leg, når der hver tirsdag bydes på sommersjov. Der skal kærnes smør og læres salmevers, laves kludedukker, pusterør og filtes bolde.

Sommersjov på Frilandsmuseet i Maribo

På Frilandsmuseet i Maribo vil børn i juli måned kunne stifte bekendtskab med både alvor og leg, når der hver tirsdag bydes på sommersjov.

Tirsdag d. 7. juli kærnes der smør til den store guldmedalje. Smørkærning er et meget fint eksempel på, hvordan alt blev brugt til sidste rest i husholdningerne på landet i 1800-tallet. Først kærnede man fløden, så man fik smør og derudover kærnemælk, som er den del af fløden, der ikke bliver til smør. Kærnemælken varmede man op og fik så friskost og valle. Osten blev krydret og spist, og vallen kunne bruges som væske i madlavningen, fx i boller, eller som foder til husdyrene.

Tirsdag d. 14. juli kan børn filte bolde, som børn har gjort det i 1800-tallet. I 1800-tallet var børnene på landet oftest nødt til at lave deres legetøj selv af de materialer, de kunne finde i naturen eller få tiltusket sig hos de voksne. Filtning var et led i behandlingen af tekstiler, der gjorde trøjer, vanter og andet vand- og vindtæt. Og mens mor eller bedstemor bearbejdede de strikkede ting i det varme sæbevand, kunne børnene få lov til at filte en bold af ukartet uld.

Tirsdag d. 21. juli kan man lave sin egen kludedukke eller pusterør. For 150 år siden var dukker ofte lavet som kludedukker, og børnene får mulighed får at lave deres egen kludedukke, som de får med hjem. De kan også lave et pusterør af hyldegrene.

Tirsdag d. 28. juli kan man opleve, hvordan det var at gå i skole for 200 år siden. Børnene skal lære at skrive på tavle, læse mærkelige gotiske bogstaver og lære tabeller og salmevers udenad. Og de skal opføre sig ordentligt, for ellers kan det være, at de kommer i skammekrogen. Skoletimen slutter med idræt og militærtræning på skolens idrætsplads.

Hvor:Frilandsmuseet, Meinckesvej 5, 4930 Maribo

Pris:voksne 50 kr., børn u/18 år gratis. Materialepris på 10 kr. på arrangementerne

Hvornår:d. 7. juli, 14. juli, 21. juli og 28. juli fra kl. 10 - 13

Pressebilleder:

PM_0625_sommersjov _1_ill

PM_0625_sommersjov _2_ill

 

 

 

 

 

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld