Logo

Pressemeddelelse 10. september 2015

Oplevelse og læring for både børn og voksne. Mød designantropolog Sarah Tierney og den 9-årige museumsdirektør Nanna. Foto: Nannas Bamse Museum.

Mariteket – også for Børn og Bamser!

Kom og vær med, når mariteket igen slår dørene op i to herlige uger for børn og bamser i alle størrelser.

Mød den 9-årige museumsdirektør Nanna fra Nakskov og hendes vidunderlige bamsemuseum, slæng dig i vores børnebio, hør eventyrlige bamsefortællinger og deltag i bamseskattejagt og teaterworkshops. Vi afholder et væld af aktiviteter i ugerne 40 og 41 som optakt til efterårsferien. Søndag d. 4. oktober kan man fx hente nyt til boghylden i børneværelset på byttebørnebog-dag og fredag d. 9. oktober byder vi på børneteaterforestillingenTotte Bygger med Teatret Aspendos. For mødre og fædre er der særlig god behandling i vores V.I.P babylounge med praktiske faciliteter for babyforældre og plads til barnevogn. For børn, som vil benytte lejligheden til at lægge sutten, kan maritekets suttetræ og en lille gave helt sikkert være en hjælp.

"Vi glæder os til igen at kunne byde indenfor på mariteket, som denne gang henvender sig til en ny målgruppe. Forberedelserne er godt i gang, og vi håber, at mange vil benytte sig af de forskellige tilbud, der er i løbet af de to uger, mariteket holder åbent", fortæller Ulla Schaltz, museumsdirektør ved Museum Lolland-Falster. 

Mariteket følger op på successen fra forårets åbent hus-arrangement, hvor et imponerende antal gæster benyttede sig af vores ventesal med gratis kaffe, the, aviser og kviklån af bøger, omgivet af de fantastiske arkæologiske fund fra Hoby-området præsenteret i udstillingen Romerske Forbindelser. I dette efterårs udgave af mariteket fokuserer vi på børns verden og fortællinger om borgere i Rødbyhavn, men alle er velkomne, og der vil være noget for enhver smag og interesse.

I Stiftsmuseets stueplan vil være et væld af aktiviteter for børn fra 0-10 år, mens der på førstesalen er spændende nyt til de noget ældre børn og voksne. Her byder vi på den unikke særudstilling Hverdagsportrætter fra Kongeleddet i Rødbyhavn, hvor kultur- og lokalhistorien får lov at udfolde sig i nye eksperimenterende rammer i fortællinger om det levede liv i Rødbyhavn.
Mariteket - også for Børn og Bamser! holder åbent fra 28. september til 10. oktober 2015. Det gør vi hver dag fra kl. 9-16. Der er gratis adgang, og vi glæder os til at se jer!

Hold øje med programmet, som lægges online på www.mariteket.wordpress.com, www.lolland.dk, www.museumlollandfalster.dk  og www.lollandbib.dk  samt de tre sidstes facebooksider. Der vil løbende komme opdateringer og nyheder.

NB! Billetter til teaterforestillingenTotte Byggerer gratis, men i begrænset antal. De kan hentes i mariteket fra mandag d. 28. september 2015.

Mere om særudstillingen 'Hverdagsportrætter fra Kongeleddet i Rødbyhavn'

Oplev og deltag selv i særudstillingen Hverdagsportrætter fra Kongeleddet i Rødbyhavn, hvor designantropolog og kunstner Sarah Bodil Tierney viser portrætter, udført i kobbertryk, og lydoptagelser fra samtaler med fire beboere om deres liv og hverdag i Kongeleddet i Rødbyhavn. Kom og hør hverdagsfortællinger om livet i Kongeleddet i Rødbyhavn og del dine egne fortællinger under udstillingens fortælleworkshops. Medbring gerne objekter, avisudklip eller andet, der kan fortælle din historie.

Fortælleworkshops 28. og 29. september samt 5. og 6. oktober 2015.

Udstillingen er støttet af Lolland kommunes Frie Kulturmidler og vises i samarbejde med ABMgruppens Mariteket - også for Børn og Bamser! Der er gratis adgang.

Læs meget mere om Hverdagsportrætter fra Kongeleddet i Rødbyhavnwww.museumlollandfalster.dk.

 

MARITEKET - hvad er det?

Mariteket er et udviklingsprojekt i ABMsamarbejdet, som er et samarbejde mellem Museum Lolland-Falster, LollandBibliotekerne og Maribo lokalhistoriske Arkiv. Projektets vision er skabe en ny institutionstype med fælles oplevelses- og læringsrum ved at flytte arkiv, bibliotek og museum sammen i den centrale historiske bygning på Banegårdspladsen i Maribo. Projektet åbner desuden mulighed for at tilføre funktioner fra borgerservice og turistinformation, så der fysisk, organisatorisk og økonomisk gives mulighed for at skabe en helt ny institution, hvor grænserne ombrydes og borgerne sættes i centrum i et multiunivers med fokus på læring, oplevelse og søgen efter viden om verden, både analogt og digitalt.

Maritekprojektet er en frontløber på sit område og er tænkt som et bidrag til kulturområdet og til en sammenhængende fornyelse i byrummet og områdeudviklingen i og omkring Maribo. Visionen blev politisk godkendt tilbage i oktober 2014, og der arbejdes nu intensivt på at skabe finansiering til det nyskabende projekt. Bag projektet står Lolland Kommune og Museum Lolland-Falster.

Hvor: Stiftsmuseet, Banegårdspladsen, 4930 Maribo
Pris: Gratis
Hvornår: 29.09-10.10.15 fra 9-16 alle dage

For nærmere information vedr.:

Mariteket
Museumsdirektør Ulla Schaltz på mail uls@museumlollandfalster.dk eller tlf. 25 59 34 54

Formidlingsinspektør Anne-Lotte Sjørup Mathiesen på mail asm@museumlollandfalster.dk eller tlf. 25 59 34 56

Hverdagsportrætter fra Kongeleddet i Rødbyhavn
Designantropolog Sarah Bodil Tierney på mail sarah.bodil.tierney@gmail.com eller Museumsinspektør Katha Qvist (Museum Lolland-Falster) på kq@museumlollandfalster.dk eller 25 59 34 53

Nannas Bamse Museum

Heidi Mersebak på mail heidimersebak@youmail.dk eller tlf. 51296820 / 40129567

Særtillæg til pressemeddelelse

Hverdagsportrætter fra Kongeleddet i Rødbyhavn
- en udstilling af hverdagsliv i lyd og billeder

"Projektet startede med interessen for den forskelligartede praksis, som finder sted påkulturhistoriske museer, og kan overordnet forstås som en eksperimenterende undersøgelse af museets arbejde med indsamling, forskning og formidling. Vi har været interesseret i at undersøge, hvordan udstillingsmateriale kan genereres i samspil med befolkningen i et lokalområde", fortæller Sarah Bodil Tierney, cand.design fra Kunstakademiets Designskole.

Projektet har fokuseret på fire beboeres fortællinger igennem lydportrætter og grafiske tryk, og danner grundlag for en videre indsamling af nye fortællinger fra Lolland-Falster. Projektet præsenteres i udstillingen Hverdagsportrætter fra Kongeleddet i Rødbyhavn på Stiftsmuseet fra 28. september.

I forbindelse med udstillingen vil der være fire fortælleworkshops, hvor besøgende opfordres til at medbringe materiale eller dele egne fortællinger med udstillingen. Ved de fire fortælleworkshops, mandage og tirsdage kl. 10-14 i ugerne 40+41, vil Sarah Bodil Tierney og Matylda Rosenbæk være tilstede i udstillingen og modtage de besøgende og deres eventuelle fortællinger.

Museum Lolland-Falster har i disse år en særlig interesse for Rødbyhavn og området øst for Rødbyhavn pga. de store forandringer, der sker i forbindelse med den faste forbindelse til Tyskland. De nære hverdagsfortællinger i boligkomplekset Kongeleddet i Rødbyhavn kan relateres til de store strukturelle ændringer, som i høj grad har påvirket byen - både Fugleflugtslinjen, som blev indviet i 1963, og den kommende faste forbindelse til Tyskland.

"For os på museet har den viden og det materiale, som indsamles i forbindelse med projektet, stor fortælleværdi og vi er derfor med glæde gået ind i samarbejdet. Projektet kommer meget tæt på det levede liv i et område, som i forvejen har vores interesse, og da den antropologiske tilgang ligger tæt op ad vores egne metoder, når vi laver samtidsdokumentation, er det ligetil at lægge den viden, vi nu får, sammen med den, vi selv indsamler, og den, vi i forvejen havde", udtaler Katha Qvist, etnolog og museumsinspektør hos Museum Lolland-Falster.

Sarah Bodil Tierney og Matylda Rosenbæk blev i 2012 uddannet fra Kunstakademiets Designskole med et designantropologisk afgangsprojekt om boligkomplekset Blok P i Grønland. Projektet med indsamling og formidling af hverdagsfortællinger fra Kongeleddet i Rødbyhavn er støttet af Statens Kunstfond, og udstillingen af projektet på Stiftsmuseet er støttet af Lolland Kommune.

 

Pressebilleder:

PM_150910_maritek _1h

Mariteket. Foto: Kathrine Monsrud Ekelund

PM_150910_maritek _2b

Foto: LollandBibliotekerne

PM_150910_maritek _3b

Foto: Nannas Bamse Museum

PM_150910_maritek _4b

Totte bygger. Foto: Teatret Aspendos

PM_150910_maritek _5h

Mariteket - også for Børn og Bamser! Museum Lolland-Falster.

 

 

 

 

 

 

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld