Pressemeddelelse 4. maj 2020

Onsdag den 6. maj klokken 19.30 sender Museum Lolland-Falster live på Facebook fra udgravningen af Danmarks bredeste hulbælte fra jernalderen ved Rødbyhavn.

Se med på Facebook Live, når vi udgraver jernalder-minefeltet ved Rødbyhavn

For 2000 år siden eller deromkring stødte to hære sammen på det sydlige Lolland. En angribende fjende var med sin hær gået i land et sted på Lollands sydkyst. Dengang var Lolland et magtcentrum og et område med store rigdomme.

Nu truede fjenden, men forsvarerne var velforberedte. De havde haft tid til at organisere forsvaret og anlægge et mere end 800 meter langt og op til 15 meter bredt bælte med 20.000 sylespidse pinde sat i lange rækker. Det var et regulært minefelt, som skulle sinke fjendens fremrykning.

I disse dage udgraver arkæologer fra Museum Lolland Falster hulbæltet, som den slags kaldes, ved Rødbyhavn. Det sker forud for anlæggelsen af den faste forbindelse til Tyskland. De tilspidsede pinde er for længst rådnet bort, og kun de huller, som de stod gravet ned i, er i dag synlige i undergrunden.

Åben udgravning på Facebook

På grund af COVID-19 kan museet ikke holde åben udgravning og invitere folk helt ud i felten for at møde arkæologerne og opleve hulbæltet.

Men så findes der heldigvis andre muligheder.

Museet vil nemlig ikke skuffe de mange arkæologiinteresserede på Lolland-Falster, så derfor vælger museet at sende live fra udgravningen på Facebook.

I udsendelsen viser projektleder Bjørnar Måge rundt i udgravningen og fortæller om de fund, de har gjort. Museumsinspektørerne Anders Rasmussen og Marie Brinch fortæller om, hvem der ledede forsvaret og om nogle dramatiske begivenheder langt nede i det nuværende Tyskland, som magtfulde folk fra Lolland måske var indblandet i.

Det sker på Facebook onsdag den 6. maj klokken 19.30. For at se udsendelsen skal man synes om og følge Museum Lolland-Falster på Facebook. Man skal derudover markere, at man deltager ved at vælge ”deltager” i opslaget om, at Museum Lolland-Falster sender live.

Og skulle man misse det, så er udsendelsen tilgængelig på museets facebookside bagefter.

For yderligere information og interview kontakt:

Henrik Schilling, kommunikationskonsulent Museum Lolland-Falster. Tlf.: 30 61 20 64. E-mail: hes@museumlollandfalster.dk

Forløbet af hulbæltet ved Rødbyhavn. Foto: Museum Lolland-Falster